Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

ΝΤΡΟΠΑΛΟ ΠΑΙΔΙ

5 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΟ ΝΤΡΟΠΑΛΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ.





Η συστολή είναι ένα πολύ φυσιολογικό χαρακτηριστικό της πρώιμης παιδικής ηλικίας.
Ορισμένα παιδιά αποκτούν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους καθώς μεγαλώνουν, ενώ άλλα υιοθετούν... αυτή τη συμπεριφορά μέχρι και την ενήλικη ζωή τους.


Ένα παιδί μπορεί να γίνει ντροπαλό εξαιτίας ενός συνδυασμού παραγόντων, αλλά συνήθως πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό
που κληρονομείται από τους γονείς. Μπορεί, επίσης, να διαμορφωθεί από τη συμπεριφορά των γονέων προς το παιδί, εάν για παράδειγμα είναι υπερπροστατευτικοί μαζί του.


Το να βοηθήσετε το ντροπαλό παιδάκι σας να βγει από το «καβούκι» του είναι ένα δύσκολο έργο που καλείστε να αναλάβετε ως γονείς και απαιτεί ιδιαίτερη μεταχείριση:


Κατανοήστε τις ανησυχίες του παιδιού


Εάν αναγνωρίσετε αυτό που αισθάνεται το παιδί, χωρίς αρνητική κρίση, θα το βοηθήσετε να αισθανθεί καλά για τον εαυτό του. Δίνοντάς του την εντύπωση ότι κάτι πάει στραβά μαζί του, θα κάνετε το παιδί να αισθανθεί χειρότερα για τον εαυτό του και ως εκ τούτου να νιώσει μεγαλύτερη ανασφάλεια. Κατανοώντας τις ανησυχίες του, θα το βοηθήσετε να ενισχύσει τις κοινωνικές του δεξιότητες και να έρθει σε επαφή με τους άλλους.


Δημιουργήστε ένα καλό πρότυπο


Υιοθετήστε μια συμπεριφορά που αποπνέει αυτοπεποίθηση προς τους άλλους και γίνετε υπόδειγμα για το παιδί σας. Τα παιδιά μαθαίνουν παρατηρώντας αυτό που κάνουν οι γονείς τους μέσα από τη διαδικασία της μίμησης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είστε φιλικοί με τους άλλους, να τους προσφέρετε βοήθεια και να προάγετε μια χαλαρή συμπεριφορά σχετικά με τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις όλων των ειδών.


Βοηθήστε το παιδί να βρει φίλους 


Δείξτε στο παιδί σας πώς να μάθει να συμμετέχει σε ένα ομαδικό παιχνίδι στην παιδική χαρά ή να κάνει γνωριμίες με άλλα παιδάκια της ηλικίας του σε κάποιο πάρτι. Τα κοινωνικά παιδιά θα βρουν εύκολα τρόπο να ενσωματωθούν στην ομάδα, όμως τα πιο ντροπαλά παιδιά χρειάζονται μία επιπλέον ώθηση.


Μην επισημαίνετε το πρόβλημα


Μην χαρακτηρίζετε το παιδί σας ντροπαλό ενώπιόν του, αλλά υπενθυμίστε του ότι μπορεί να ξεπεράσει το πρόβλημα. Για παράδειγμα, μπορείτε να του πείτε: «Μερικές φορές σου παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο να συνηθίσεις μια νέα κατάσταση. Θυμάσαι σε εκείνο το πάρτι που μου κρατούσες όλη την ώρα το χέρι; Στο τέλος όμως, κατάφερες να πας να παίξεις με τα άλλα παιδάκια!».


Μην προκαλείτε φόβο στο παιδί 


Μην δημιουργείτε κοινωνικό άγχος στο παιδί, λέγοντάς του να μην πλησιάζει τους ξένους. Αντιθέτως, διδάξτε του ότι θα πρέπει να είναι πάντα μαζί σας ή με κάποιο άλλο αξιόπιστο μέλος της οικογένειας. Όταν φτάσει σε αρκετά μεγάλη ηλικία, ώστε να επιστρέφει μόνο του από το σχολείο στο σπίτι, τότε μπορείτε να αρχίσετε να συζητάτε μαζί του για το πώς να κρατήσει ασφαλή τον εαυτό του.

        www.magazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου